top of page

Agile Collaboration

Public·84 members

[URHEILU-TV=] Latvia Suomi 16 elokuuta 2023


Latvijas Republika) eli Latvia (latv. Latvija) on yksi Baltian maista. Se rajautuu pohjoisessa Viroon, idässä Venäjään sekä Valko-Venäjään ja etelässä Liettuaan. Maan pääkaupunki Riika on Baltian maiden suurin kaupunki. Latvia on yksi niistä kymmenestä valtiosta, jotka liittyivät Euroopan unioniin 1. toukokuuta 2004.


[30] Vuodesta 1917 lähtien latvialaiset alkoivat tavoitella kansallista itsemääräämisoikeutta. Riiassa puolueet perustivat yhteisen demokraattisen rintaman (Demokratiskais bloks). Valkassa perustettiin Latvian väliaikainen kansallisneuvosto (Latviešu pagaidu nacionālā padome), joka päätti 30. tammikuuta 1918 muodostaa riippumattoman ja demokraattisen Latvian valtion, johon kuuluisivat kaikki latvialaisten asuttamat alueet. 17.


Halvat lennot välille Latvia–Suomi - Skyscanner


LATVIA - käännös suomeksi - bab.la Englanti-Suomi sanakirja


Latvia on alavaa, kalkkipitoista moreenimaata. Sen pinta-alasta neljännes on metsää, ja kalkkipitoinen maaperä suosii näyttäviä kasveja kuten kämmeköitä. Nykyisen Latvian muodostavat Liivinmaa ja Kuurinmaa ovat olleet vuosisatojen varrella kalparitarien, Puolan, Ruotsin, Saksan, Venäjän ja Neuvostoliiton vallan alla. Latvian ensimmäinen itsenäisyyskausi oli vuosina 1918–1940 ja toinen alkoi vuonna 1991. Neuvostokauden jälkeen talouden toipuminen alkoi vauhdikkaasti 2000-luvulla, mutta vuonna 2008 alkanut kansainvälinen lama koetteli maata ankarasti. Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Maan omakielinen nimi Latvija on peräisin muinaisista latgalleista, joka yhdessä kolmen muun balttiheimon – kuurilaisten, seelien ja semgallien – sekä suomensukuisten liiviläisten kanssa muodostavat nykyisten latvialaisten etnisen perustan.


Uuden itsenäistymisen jälkeen myös Latviaan on ilmestynyt nuorten vihaisten naiskirjailijoiden joukko, jota edustavat Gundega Repše ja Andra Neiburga. [90] Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Laulaminen on Latviassa kiinteä osa kulttuuria. Virret ja koululaulut ovat yhdistäneet kansaa yli yhteiskuntaluokkaerojen. [91] Daina-kansanlaulut ovat merkittävä osa kansallista identiteettiä. Ne ovat lyhyitä ja kertovat yleensä perhe- tai rakkaustarinoita tai myyttisiä kertomuksia. Monet kirjailijat ja runoilijat ovat saaneet inspiraationsa dainoista.


Rock levisi hitaasti ja vaikutteita saatiin brittiläisistä ja amerikkalaisista yhtyeistä. Neuvostoliiton ensimmäinen rockyhtye perustettiin Latviassa vuonna 1962. Nykyisin maan kuuluisin rockyhtye on vuonna 1989 perustettu Brainstorm. Ilgi on luonut ainutlaatuisen soundin yhdistämällä latvialaista musiikkiperinnettä maailmanmusiikkiin. [93] Latvia on osallistunut Eurovision laulukilpailuihin vuodesta 2000 lähtien ja voitti kilpailun vuonna 2002, kun Marie N esitti kappaleen ”I Wanna”. [94] Latviassa järjestetään vuosittain useita musiikkijuhlia: Arēnan uuden musiikin päivät, Varhaisen musiikin juhlat, kahdet oopperajuhlat, kansainväliset kirkkomusiikkipäivät, Liepājan pianomusiikkipäivät, Kremerata Baltica -festivaali, Saxophonia-juhlat, Riian katedraalin urkumusiikkijuhlat, balettiviikot ja Riian jazzfestivaali.


[68][70] Riian pörssin nykyinen rakennus. Latvian taloudessa, kuten kaikissa Baltian maissa, on edelleen neuvostovallan ajalta periytyviä ongelmia. Heti itsenäistymisen jälkeen 1992 talous kutistui kolmanneksen, kun tuotteille piti alkaa etsiä markkinoita uusista suunnista. [65] Neuvostoliiton aikaan Latviassa valmistettiin melkein kaikki valtakunnan rautateiden matkustajavaunut, ja puolet puhelimista. [71] Maaliskuussa 1993 Latvia julistautui taloudellisesti itsenäiseksi siirtyessään käyttämään Venäjän ruplan sijasta Latvian ruplaa. [72] Myöhemmin samassa kuussa siirryttiin käyttämään Latvian omaa rahayksikköä latia.


Latvia–Suomi ja jääkiekon MM-kisat 2022 - Iltalehti


Koripallon maaottelu LIVE: Latvia - Suomi | Iltapulu.fi


Maalikooste: Suomi väänsi maalihanat auki MM-avauksessaan


Pääministerin on saatava parlamentin luottamus. [2] Syksyn 2011 vaaleissa Zatlersin Reformipuolue sai alun perin 22 paikkaa, mutta kuusi edustajaa muodosti myöhemmin lokakuussa oman ryhmän, jolloin Zatlersin Reformipuolue paikkamääräksi jäi 16. [46] Reformipuolueen osuus äänistä oli 20, 82 prosenttia. [47] Latvian parlamenttivaaleissa lokakuussa 2018 suurimmaksi puolueeksi tuli Venäjä-mielinen Harmonia-puolue, joka sai äänistä 19, 91 prosenttia. Toiseksi tuli itsensä eliittiä ja valtamediaa vastaan asemoiva Kuka omistaa valtion (KPV LV) 14, 06 prosentin osuudella ja kolmanneksi suurimman äänisaaliin sai Uusi konservatiivinen puolue JKP 13, 6 prosentilla.


Neuvostomiehityksen aikana monet älyköt muuttivat ulkomaille ja kirjoittivat siellä sentimentaalista nostalgiakirjallisuutta, kun taas kotimaahan jääneet sinnittelivät sensuurin ja propagandan keskellä tai alistuivat kirjoittamaan puolitotuuksia tai kuvaamaan asioita peitellysti. [88] Kuitenkin esimerkiksi Regīna Ezera, Alberts Bels ja Zigmunds Skujiņš loivat teoksia, joiden ei voisi aavistaa syntyneen rautaesiripun takana.


[91] Riiassa on järjestetty laulujuhlat jo vuodesta 1873. Vuodesta 2008 lähtien se on ollut Unescon aineettoman maailmanperinnön listalla. [95] Kansainvälisesti tunnetuin latvialainen säveltäjä on Pēteris Vasks. Muut esittävät taiteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Tanssi on ollut osa Latvian näyttämötaidetta 1870-luvulta asti, jolloin kansallisteatterin näyttelijöiden piti myös laulaa ja tanssia. Tanssijoita kutsuttiin teatteriryhmiin myös Puolasta ja Venäjältä. [96] Ulkomaalaisia klassisen baletin seurueita vieraili maassa jo varhain, mutta näytöksissä kävi vain varakkain väestönosa. Oma balettikoulu perustettiin vasta 1932. Mihail Baryšnikov aloitti tanssimisen Riian koreografiakoulussa, ja monista muistakin koulun entisistä oppilaista on tullut maailmantähtiä.


Jääkiekkomaaottelut: Latvia - Suomi


[27] Latvian itsenäisyysjulistuksen 17. 11. 1918 antanut Kansallisneuvosto eli latvialaisittain Tautas Padome. Sosialismin aatteet valtasivat alaa Latviassa nopeasti 1890-luvulta lähtien ja ryhmä nuoria intellektuelleja irtaantui kansallisesta taistelusta. Heidän tunnuksenaan oli: Proletariaatilla ei ole isänmaata. Ensimmäisenä poliittisena puolueena maahan perustettiinkin Latvian sosialidemokraattinen työväenpuolue 1904. Yhteiskunnalliset paineet ja valtaväestön tyytymättömyys purkautuivat vuoden 1905 vallankumouksessa.


Suomi–Latvia: IS seuraa nuorten MM-jääkiekkoa - Ilta-Sanomat


USD [4] (sijalla 106) – per asukas 18 500 USD [4] HDI (2019) 0, 866[5] (sijalla 37) Elinkeinorakenne (BKT:sta) – maatalous 4, 2% [2] – teollisuus 25, 8% [2] – palvelut 61, 8% [2] Aikavyöhyke UTC+2 – kesäaika UTC+3 ItsenäisyysVenäjästä uudelleenitsenäistyminen Neuvostoliitosta -julistautui 18. marraskuuta 1918-tunnustettu 11. elokuuta 1920-itsenäisyys palautettu 21. elokuuta 1991 Lyhenne – ajoneuvot: LV – lentokoneet: YL Kansainvälinensuuntanumero +371 Tunnuslause Tēvzemei un Brīvībai (Isänmaalle ja vapaudelle) Kansallislaulu ”Dievs, svētī Latviju! ” Edeltäjä(t) Latvian SNT Neuvostoliitto Latvian tasavalta (latv.


Jääkiekon MM 2023: Maalikooste: Latvia - Suomi – katso MTV


Latvia: matkustustiedote - Ulkoministeriö


About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...

Members

bottom of page